Wax, wax-resin, resin

Festékszalagok

A címkenyomtatás elengedhetetlen kelléke a festékszalag, amennyiben tartós vagy extrém körülményeknek ellenálló etikettet szeretnénk. A festékszalagok az eltérő igényeknek megfelelően lettek kifejlesztve, és az összetételük sok esetben szigorú titok. A nagyobb gyártók akár 100 fajta szalagot is kínálnak a megoldáshoz leginkább alkalmazkodva.

Wax

A festékszalagok egy hordozó fóliából és a festékrétegből állnak. A hordozó egy hőnek ellenálló műanyag, bár ez is eltérhet a felhasználás szerint, de a lényeg mégis a festék, mely leegyszerűsítve viaszba vagy gyantába, illetve ezek keverékébe kevert állapotban van a hordozón. Hő hatására a viasz vagy gyanta megolvad, ahogy a címke felülete is, és gyakorlatilag eggyé válik a két anyag. Ennek köszönhető, hogy a végeredmény egy olyan nyomat, ami már kaparással nem távolítható el, mivel az nem csak a felszínen színezi meg a papírt vagy műanyagot, hanem anyagában is.

Wax-resin

A papír címkékhez elsősorban viasz alapú, esetleg viasz-gyanta keverékű szalagot használunk, melyek alacsonyabb hőmérsékleten olvadnak, míg a műanyagokhoz főleg tisztán gyanta alapút. A megfelelő szalag kiválasztása már csak azért is elengedhetetlen, mert a nyomtatási hőmérséklet növelésével csökken a nyomtatófej élettartama, ami nem éppen a legolcsóbb alkatrésze az eszköznek.

Resin

A kiválasztáshoz a fentiek miatt olyan kérdésekre kell tudni választ adni, mint a felhasználás pontos körülményei (hőmérsékleti és fényviszonyok, vegyszerek behatásai, esetleges mechanikai behatások), élettartam elvárás, nyomtatandó címke mérete és alapanyaga, a nyomtató típusa, igényelt nyomtatási sebesség. Ezek után szakértő kollégánk segít a legmegfelelőbb festékszalag típus meghatározásában.

Felvenné velünk a kapcsolatot?

Kérdése van?

Shopping Cart